Ga niet langer op date met huisstofmijt!

Astma, eczeem en allergieën: vroeger was alles beter

Tot aan de 20e eeuw kwamen allergieën nauwelijks minder voor. Wat is er in die tussentijd dan zo veranderd? In tegenstelling tot vroeger, worden onze huizen beter en beter geïsoleerd. Onze nieuwbouwwoningen zijn als het ware luchtdichte dozen, waar geen vuile lucht uit kan en waar nauwelijks verse lucht binnen komt. Deze omstandigheden zijn de ideale kweekbodem voor deze diertjes. Ze gedijen best bij weinig schommelende temperaturen tussen de 16° en de 25°C en bij een hoge luchtvochtigheid (60-80%) heerst. Verder vertoeven ze liefst in het duister. Doordat menselijke huidschilfers bovendien een delicatesse voor hen zijn, bieden onze matrassen hen het beste leefklimaat.

Huisstofmijt, de oorzaak van je allergie

Huisstofmijt veroorzaakt op zich geen allergische reacties. De boosdoener zijn hun uitwerpselen. In hun leven produceren ze maar liefst 200 maal hun eigen gewicht aan uitwerpselen. Deze worden als stofdeeltjes in de lucht opgenomen, waarna ze ’s nachts ingeademd worden. Zo dringen ze door tot onze longen waar ze allergische reacties kunnen veroorzaken. Heb je zelf of heeft je kind astma, dan is de kans heel groot dat dit één van de grootste oorzaken is.

Hausstaub-3.jpg

Hoe kun je huisstofmijt bestrijden?

Het goede nieuws is, dat je het probleem makkelijk kan verhelpen. De huisstofmijt is heel gevoelig aan veranderingen in hun leefklimaat. Zo is het aangewezen – en zeker als jij of je kind aan astma of eczema lijden – om ’s morgens de dekens open te spreiden. Doe ook je dynamische zonweringrolluiken of screens - naar omhoog zodat de zon de slaapkamer binnen schijnt. Zorg er verder voor dat de kamer goed verlucht wordt, want zo dalen de temperaturen en verdwijnt de luchtvochtigheid.

Ventileer je slaapkamer en de huisstofmijt verdwijnt

Als je echter even 15 minuten je raam openzet, dan krijg je maar een kortstondig effect. Wat je eigenlijk nodig hebt, is een kamer die de hele dag geventileerd wordt. Pas dan hou je jouw slaapkamer gezond. De Healthbox 3.0, het ventilatiesysteem type C van Renson biedt hiertoe veel mogelijkheden. De sensoren van de slimme ventilatie-unit detecteren automatisch vocht, CO2 en VOCs (vluchtige organische stoffen) in de lucht en voeren deze af naar buiten. De vuile lucht – die ook de allergie-veroorzakende huisstofmijtuitwerpselen bevat - wordt vervangen door heerlijk verse buitenlucht. Het ventilatiesysteem voert ook het vocht af, waardoor het ideale leefklimaat voor de huisstofmijt verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Heb je last van astma, eczeem, allergieën of andere luchtwegaandoeningen? Probeer dan zeker bovenstaande tips, het zal je gezondheid (en nachtrust) en die van je kinderen alleen maar ten goede komen.