Schimmel in huis, wat doet dat eigenlijk met je gezondheid?

Van ademhalingsproblemen tot beschadigde bouwmaterialen: schimmel in huis kan verregaande gevolgen hebben voor je gezondheid én je woning. Maar hoe ontstaat schimmel eigenlijk, en wat kun je eraan doen? Volg even mee. 

Oorzaken van vochtproblemen en schimmel 

Schimmel sluipt je woning makkelijker binnen dan je zou denken. Het enige wat schimmel nodig heeft om te overleven, is een hoge luchtvochtigheid. Dat is meteen de reden waarom schimmel zich vaak nestelt op het plafond van de badkamer: de waterdamp die vrijkomt tijdens het douchen stijgt op en condenseert tegen het koude plafond. Door te koken, baden, ademen of zelfs zweten, produceert een doorsnee gezin gemiddeld maar liefst tien liter water(damp) per dag. Als al dat vocht in onze steeds beter geïsoleerde woningen geen weg naar buiten vindt, is schimmel een onvermijdelijk gevolg. 

Schimmel is nefast voor je gezondheid én je woning  

Het effect van schimmel op je gezondheid is niet min – zeker bij kleine kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zo kun je door de aanwezigheid van schimmel last krijgen van: 

  • allergieën 

  • ademhalingsproblemen 

  • luchtweginfecties 

  • astma 

  • … 

Daarnaast loop je een verhoogd risico op enkele zeldzame aandoeningen, zoals allergische sinusitis. Maar naast jijzelf, lijdt ook je woning onder schimmelaanslag. Wanneer bouwmaterialen te veel vocht uit de binnenlucht opnemen, raken ze vroeg of laat beschadigd.  

Schimmel vermijden door te ventileren 

Er is ook goed nieuws: schimmel kun je erg makkelijk voorkomen! Maar let op. In tegenstelling tot wat velen denken, volstaat af en toe verluchten – lees: de ramen openzetten – níét om schimmel te slim af te zijn. Door een raam lang te laten openstaan, kun je zelfs schimmel veroorzaken: de grote hoeveelheid koude buitenlucht vormt een te groot contrast met de warme binnenlucht en condenseert op de koudste bouwdelen van het huis. Goede mechanische ventilatie is dus onontbeerlijk. Zo’n systeem zorgt voor de continue afvoer van vervuilde en vochtige lucht en de aanvoer van nieuwe, verse lucht.  

Het zal je dan ook niet verbazen dat bij nieuwbouw en grondige renovaties de installatie van een ventilatiesysteem verplicht is. Door grondig te isoleren, maken we onze woningen steeds luchtdichter, waardoor de nood aan ventilatie alleen maar groter wordt. 

Wil je meer weten over de beste ventilatie voor jouw woning? Onze experts helpen je graag verder.